Ny föreskrift - enklare för vildsvinskött att nå konsument

Sedan den 4 november finns det nya föreskrifter från Livsmedelsverket som gör det enklare för vildsvinskött att nå konsumenter. 

Genom Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2024:6) om jägares leveranser av små mängder vildsvin och kött av vildsvin tillsammans med vissa ändringar i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:20) om livsmedelshygien skapas nya möjligheter för jägare att leverera mindre mängder vildsvin och vildsvinskött till konsumenter och lokala detaljhandelsanläggningar.

Läs mer på livsmedelsverkets webbplats 

Registrering av jägare

Om du jagar vildsvin och vill sälja eller ge bort hela vildsvin eller vildsvinskött direkt till privatpersoner behöver du anmäla dig till vildsvinsjägarregistret. Du behöver också gå utbildning i att undersöka vilt och hantera vildsvinskött säkert inför leverans.

För att få sälja eller ge bort vildsvinskött direkt till privatpersoner behöver du

  • anmäla dig för registrering i vildsvinsjägarregistret
  • gå en utbildning i att undersöka vilt inför leverans till vilthanteringsanläggning (viltundersökarutbildning)
  • gå en utbildning om säker hantering av vildsvin och vildsvinskött. 

Efter utbildningarna och registreringen får du årligen sälja kött av tio vildsvin och tio oavhudade vildsvin direkt till privatpersoner. Observera att innan köttet får säljas ska det analyseras för att kontrollera att det inte innehåller trikiner. Kött från vissa delar av landet behöver också analyseras utifrån gränsvärdet för cesium.