Samarbetsprojekt vildsvin

Vildsvin

Samarbetsprojekt Vildsvin är ett samarbete mellan Ät Uppsala län och Jägareförbundet Uppsala län. Projektet syftar till att skapa mötesplatser i Uppsala län för vildsvinets livsmedelskedja – från skog till bord. På den här sidan hittar du samlad information om aktiviteter och resultat från projektet, men också annat som är aktuellt inom vilt- och vildsvinsfrågan. 

Från skog till bord

En film om vilthantering och vad du ska tänka på när du lämnar in vildsvin till en viltdepå eller vilthanteringsanläggning.

Enklare för vildsvinskött att nå konsument

Den 4 november 2024 kom det nya föreskrifter från Livsmedelsverket som gör det enklare för vildsvinskött att nå konsumenter. 

Genom Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2024:6) om jägares leveranser av små mängder vildsvin och kött av vildsvin tillsammans med vissa ändringar i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:20) om livsmedelshygien skapas nya möjligheter för jägare att leverera mindre mängder vildsvin och vildsvinskött till konsumenter och lokala detaljhandelsanläggningar.

Läs mer på livsmedelsverkets webbplats 

Registrering av jägare

Om du jagar vildsvin och vill sälja eller ge bort hela vildsvin eller vildsvinskött direkt till privatpersoner behöver du anmäla dig till vildsvinsjägarregistret. Du behöver också gå utbildning i att undersöka vilt och hantera vildsvinskött säkert inför leverans.

För att få sälja eller ge bort vildsvinskött direkt till privatpersoner behöver du

  • anmäla dig för registrering i vildsvinsjägarregistret
  • gå en utbildning i att undersöka vilt inför leverans till vilthanteringsanläggning (viltundersökarutbildning)
  • gå en utbildning om säker hantering av vildsvin och vildsvinskött. 

Efter utbildningarna och registreringen får du årligen sälja kött av tio vildsvin och tio oavhudade vildsvin direkt till privatpersoner. Observera att innan köttet får säljas ska det analyseras för att kontrollera att det inte innehåller trikiner. Kött från vissa delar av landet behöver också analyseras utifrån gränsvärdet för cesium.

Foodtruck-veckan 2024

Under vecka 47 besöktes länets 8 kommuner av en foodtruck som serverade gratis lunchportioner av svenskt vildsvinskött. Aktiviteten genomfördes i syfte att främja konsumtion av vildsvinskött och var en repris på föregående års succé. Under turnén deltog representanter från bland annat kommuner, Jägarförbundet, Jägarnas riksförbund och Länsstyrelsen Uppsala län. 

På menyn stod: 

  • Kebab på vildsvin i vedeldsbakat pitabröd, skottsallad, picklade grönsaker och raita. Tillagad av Vittinge Gourmetlada 
  • Vildsvinshamburgare om 130 gram med en side av varm surkål. Tillagad av Frick & Hagberg AB

Totalt delades det ut över 450 lunchportioner.

Broschyren - Bli Svinsmart

Är du nyfiken på att äta vildsvinskött? Önskar du ett stöd för att informera andra om vildsvin? Exempelvis perspektiv som perspektiv som klimat, ekonomi och smittsamma sjukdomar. Då är broschyren Bli Svinsmart ett bra verktyg för dig!

Bli Svinsmart är en broschyr som ger dig inblick i frågan om vildsvin som livsmedel och vildsvinen som en del av den svenska faunan. Den innehåller aktuell och nyttig information och det det finns dessutom några sidor som passar barn.  

Broschyren är framtagen av Länsstyrelsen Kronoberg som samordnar och genomför regeringens uppdrag till länsstyrelserna i vildsvinspaketet. 

Genom att vi lär oss mer om vildsvin och samarbetar mellan olika aktörer bidrar vi till bra mat på bordet, hälsa och hållbarhet i Sverige.